homepagina contactpagina algemene informatie over de website alle artikelen op 1 pagina

Link naar indexpagina over zonne-energie.
Link naar indexpagina over windenergie

Link naar indexpagina over bio-energie
Link naar indexpagina over water
Link naar indexpagina over clean technology
Link naar indexpagina over duurzame innovatie
Link naar indexpagina over permacultuur
Link naar indexpagina over grafeen
Link naar indexpagina over duurzame en schone auto's

Windenergie

authentieke windmolen

Al eeuwen lang maken wij Nederlanders gebruik van windenergie. Windmolens die vandaag de dag monumenten zijn, maalden vroeger het graan of pompten bijvoorbeeld polders leeg. Tegenwoordig worden windmolens gebouwd om elektriciteit te genereren voor een groeiende behoefte. In 2020 moet de totale capaciteit verdriedubbeld zijn..

Inmiddels (2013) staan er meer dan 2000 windturbines in Nederland die ongeveer 4% van de totale elektriciteitsbehoefte in Nederland vervullen. Om de Nederlandse duurzame energie doelstelling te halen, zullen er in 2020 ongeveer 6000 windmolens gebouwd moeten zijn. Het vermogen gaat dan van 2000 megaWatt naar 6000 MegaWatt. Deze link verwijst u naar een website van de overheid waar de doelen over windenergie beschreven staan.

Mondjesmaat komen er ook producten op de markt die in het budget komen van particulieren en kleine bedrijven om in hun eigen windenergie te kunnen voorzien. Een aantal artikelen daarover zijn terug te vinden in de categorie 'Wind' op onze website. Een aantal vindingen zijn nog erg pril en dus nog moeilijk op de markt verkrijgbaar. Wij houden u op de hoogte zodra er iets nieuws verschijnt. Voor een nieuwsbrief over diverse categorieën kunt u zich inschrijven bij 'contact' bovenaan de pagina.

Nadelen van windenergie

Horizonvervuiling door windmolens

Horizonvervuiling en geluidsoverlast zijn argumenten die tegenstanders graag aanvoeren. Natuurlijk zijn er voorbeelden bekend, waar een windmolen te dicht bij een aantal woningen is geplaatst. Bewoners hebben last van de resonantie van de windmolen, ze kunnen 's nacht soms wakker liggen van een 'zoemend' geluid. Hier moet vanzelfsprekend beter op gelet gaan worden bij het plaatsen van een windturbine, maar we moeten ons ook realiseren dat we snel een alternatief moeten creëren voor vervuilende, fossiele brandstoffen. In dit geval wil ik de zogenaamde horizonvervuiling voor lief nemen..


Door:
logo djarum Oscar Vuyk
rekenhulp zonnepanelen
Wilt u reageren op dit artikel? U kunt ons mailen naar : groene1aarde@gmail.com
Of ga naar ons contactformulier. Bedankt voor het lezen!
Gerelateerde artikelen:    
windchallenge 1.7 Windchallenge 1.7. Er is een nieuwe, kleine windturbine op de markt van Nederlandse bodem. Het gaat om een plug-and-play apparaat dat ontwikkeld is door TU-Delft. De Windchallenge wordt al geproduceerd op Nederlandse bodem en is bedoeld voor particulieren en kleine(re) bedrijven... lees meer> kleine windmolen
Windstrument De Windstrument. Er is een nieuwe, efficiëntere windturbine op de markt. De Windstrument is op schaal leverbaar voor de kleinere beurs of voor een kleine gemeenschap. Door het ontwerp van de bladen is de Windstrument stil, veilig voor vogels en rendabeler dan zijn voorlopers..lees meer>