homepagina contactpagina algemene informatie over de website alle artikelen op 1 pagina

Link naar indexpagina over zonne-energie.

Link naar indexpagina over windenergie
Link naar indexpagina over bio-energie
Link naar indexpagina over water
Link naar indexpagina over clean technology
Link naar indexpagina over duurzame innovatie
Link naar indexpagina over permacultuur
Link naar indexpagina over grafeen
Link naar indexpagina over duurzame en schone auto's

Zonne-energie opslaan wordt steeds rendabeler

thuisbatterijAls je tegenwoordig zonnepanelen op dak hebt liggen, maak je er niet altijd het volste gebruik van. Op de tijdstippen dat de panelen de meeste energie produceren is er vaak niemand aanwezig thuis (school, werk e.d.). Als de energie het meest nodig is (in de avond), schijnt de Zon niet meer en gebruikt u gewoon uw energie via het elektriciteitsnetwerk. Het was altijd een behoorlijk kostbaar verhaal om energie thuis op te slaan, maar dat is aan het veranderen. Zeg nou zelf, als overdag uw kostbare energie op een goedkope manier kan worden opgeslagen, dan bent u toch spekkoper?

Er zijn meer voordelen aan het opslaan van energie thuis. De energiebedrijven die het elektriciteitsnetwerk beheren krijgen in toenemende mate last van energiepieken vanwege het toenemende aantal zonnepanelen. Als al die extra energie thuis wordt opgeslagen, dan wordt het netwerk ook wat minder belast en u gebruikt de volle 100% van de capaciteit van uw zonnepanelen. Bovendien kan het in de komende jaren zo zijn dat de infrastructuur van het netwerk moet worden aangepast om die energiepieken goed te kunnen verwerken. Bij onze oosterburen is dat al het geval en is men op zoek naar manieren om die energiepieken op te kunnen slaan. Er worden proeven gedaan om overtollige elektriciteit op te slaan in waterstof, resultaten lijken veelbelovend. Meerdere vindingen om ook thuis energie te kunnen opslaan worden momenteel ontwikkeld, of worden al mondjesmaat in gebruik genomen.

Infineon

Het Duitse bedrijf is bezig met het ontwikkelen van een soort 'thuisbatterij' die de energie die van uw panelen komt kan opslaan. Een speciale chip in de omvormer zorgt ervoor dat er bij het laden van de batterij een constante spanning wordt afgegeven, de volle 100% van uw panelen wordt dus benut. Infineon ontwikkelt voornamelijk chips en dat is nou juist de cruciale schakel tussen de zonnepanelen en de batterij.

Een schakelaar in de chip zorgt ervoor dat de elektriciteit die door de zonnepanelen wordt gegenereerd, gelijkmatig wordt doorgegeven aan de batterij. Zo wordt de batterij maximaal geladen en een tweede chip regelt de gelijkmatige stroomverdeling in de accu zelf

In het filmpje wordt gebruik gemaakt van een lithium-ionbatterij, maar op het gebied van batterijen is er nog wel wat te verbeteren. Batterijen gaan veel krachtiger en goedkoper worden in de toekomst. Verscheidene nieuwsberichten over een nieuwe of nieuw soort batterij kom je regelmatig tegen op het internet.

Via de link wordt u doorgeschakeld naar een andere website. Het filmpje is engels gesproken.

Zonne-energie thuis opslaan
Build Your Dreams

Build Your DreamsHet Chinese megabedrijf is de grootste producent van batterijen ter wereld. Het bedrijf is de groene weg ingeslagen, naast zonnepanelen produceren ze nu ook elektrische auto's. BYD heeft ook al een aantal kant en klare thuisbatterijen in het assortiment. Accu's die het zonlicht opslaan en eventueel kunnen worden aangesloten op het netwerk om overtollige elektriciteit terug te geven. De batterijen kunnen volgens de specificaties meer dan 8kWh opslaan en een gegarandeerd vermogen van tenminste 80% na vijf jaar.

Het vermogen van de batterij is iets minder dan het gemiddeld dagverbruik in Nederland. In principe zou je in de zomermaanden in Nederland voldoende hebben aan de thuisbatterij van BYD om puur op zonne-energie te kunnen leven. Dan moet het natuurlijk wel een zonnige zomer zijn..:) Wij houden u in ieder geval op de hoogte als er een betaalbaardere en sterkere batterij op de markt komt voor de consument, want daar zit volgens mij nu nog het nadeel.

Door:
logo djarum Oscar Vuyk
opslag van zonne-energie
rekenhulp zonnepanelen
Wilt u reageren op dit artikel? U kunt ons mailen naar : groene1aarde@gmail.com
Of ga naar ons contactformulier. Bedankt voor het lezen!
Gerelateerde artikelen:    
stroomraam Stroom opwekken door het raam. Het is 'onze' jongens van de TU-Delft weer eens gelukt om in het nieuws te komen met een nieuwe vinding. Speciale ramen kunnen met behulp van zonlicht energie opwekken in de toekomst. Denk eens aan de potentie die bijvoorbeeld het Westland heeft...lees meer >>
zon is de toekomst De Zon is de toekomst. Per uur straalt de Zon voldoende energie om de hele wereld een jaar lang van energie te kunnen voorzien. Eindelijk komt de zonnepanelenindustrie nu flink op gang...lees meer >>