homepagina contactpagina algemene informatie over de website alle artikelen op 1 pagina

Link naar indexpagina over zonne-energie.

Link naar indexpagina over windenergie
Link naar indexpagina over bio-energie
Link naar indexpagina over water
Link naar indexpagina over clean technology
Link naar indexpagina over duurzame innovatie
Link naar indexpagina over permacultuur
Link naar indexpagina over grafeen
Link naar indexpagina over duurzame en schone auto's

TU Delft komt met het stroomraam

stroomraam Delft

Het is 'onze' jongens van de TU Delft weer eens gelukt. De studenten Willem Kesteloo, Koon Hooning en Gijs van Vrede hebben de 'International CleanTech Challenge Award 2013' in de wacht gesleept met de uitvinding van het Stroomraam. Een raam waar je doorheen kan kijken en die tegelijkertijd zonlicht omzet in elektriciteit. Op de Stroomramen zit een luminescente folie die lichtdeeltjes verspreidt naar PV-zonnecellen die op de kozijnen zijn bevestigd. Denk bijvoorbeeld aan de enorme potentie van hoge kantoorgebouwen en de kastuinbouw.

De studenten zijn met een prijs van 10.000 pond weer naar huis gestuurd om op zoek te gaan naar de juiste materialen voor het energie-opwekkende-raam. Zij lieten 151 internationale studententeams achter zich in de strijd om de prestigieuze award. Het team verwacht binnen een paar jaar met een prototype op de markt te komen, materialen om het Stroomraam te gaan produceren lijken al gevonden te zijn

De coating of de folie die op de ramen bevestigd wordt zorgt ervoor dat het zonlicht goed wordt opgevangen. Het opgevangen zonlicht wordt vervolgens omgezet in lichtdeeltjes die naar de kozijnen van de ramen verspreid worden, waar ze worden opgevangen door zonnecellen.

De bedenker van het stroomraam is de inmiddels oud-student van de TU-Delft Jan Willem Wiegman. Samen met zijn begeleider Erik van der Kolk schreef hij een wetenschappelijk artikel voor het blad Solar Energy Materials and Solar Cells. Hij is ook afgestudeerd op een onderzoek naar elektriciteitsopwekkende ramen.

In principe kunnen Stroomramen tientallen Watts per vierkante meter leveren, maar dat is vooral afhankelijk van de gebruikte materialen. Een transparante folie lever maximaal 20 wat per vierkante meter, dat is een rendement van 2%. Bij een dergelijk rendement zou je ongeveer 4 vierkante meter raam nodig hebben om een computer te laten draaien. Een grijzige of rode folie kan een rendement van 9% opleveren, omdat een groter spectrum van het zonlicht kan worden opgevangen. Dat zou inhouden dat een raam met een oppervlak van 1,5m² voldoende is voor één computer.

LSC, lichtgevende solar concentrators hebben diverse rendementen in diverse kleuren. Er is grote interesse van bedrijven die kantoorpanden energie-neutraal willen maken. Het Stroomraam heeft niet de potentie om andere vormen van duurzame energie te vervangen, maar is wel een zeer goede aanvulling op het totaalpakket van meerdere technieken die gezamenlijk toegepast kunnen worden. In combinatie met zonnepanelen en bijvoorbeeld wind-energie wordt het steeds haalbaarder om gebouwen en projecten energie-neutraal te maken of zelfs het produceren van een overschot aan energie dat kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Technieken om zonne-energie en wind-energie op te slaan worden ook steeds beter. Zo kan een gebouw of een glazen kas energie wegzetten voor de nacht of als er even geen wind is. De mogelijkheden op dit gebied worden steeds talrijker.

In ieder geval een dik compliment voor de TU-Delft en haar vindingrijke studenten.

Door:
logo djarum Oscar Vuyk
CleanTech award winnaars
 
Wilt u reageren op dit artikel? U kunt ons mailen naar : groene1aarde@gmail.com
Of ga naar ons contactformulier. Bedankt voor het lezen!
Gerelateerde artikelen:  
zonnecel Hoe werkt een PV-zonnecel? Als u nieuwsgierig bent naar de werking van een zonnepaneel. Een eenvoudige uitleg over het functioneren van PV-zonnecellen...lees meer >>
rekenhulp zonnepanelen Rekenhulp voor zonnepanelen. Op deze pagina kunt u zelf uitrekenen wat uw zonnepanelen opleveren. U heeft de mogelijkheid om een compleet systeem uit te rekenen of losse zonnepanelen. Daarnaast vindt u ook uitleg over de wijze waarop u zelf de berekeningen kunt maken.. lees meer >>