homepagina contactpagina algemene informatie over de website alle artikelen op 1 pagina

Link naar indexpagina over zonne-energie.
Link naar indexpagina over windenergie
Link naar indexpagina over bio-energie
Link naar indexpagina over water
Link naar indexpagina over clean technology
Link naar indexpagina over duurzame innovatie
Link naar indexpagina over permacultuur

Link naar indexpagina over grafeen
Link naar indexpagina over duurzame en schone auto's

Willy Smits redt Orang-Oetan en tegelijk het regenwoud

baby orang hutan

Weer een stukje goed nieuws en het bewijs van de kracht van moeder natuur. Willy Smits toont aan hoe op een slimme manier het regenwoud hersteld kan en móet worden, tegelijkertijd heeft hij al meer dan duizend Orang Oetan baby's van de dood gered! Willy Smits vind dat geen applaus waard, want van die duizend baby's zijn er tweeduizend Orang Oetan-ouders afgeslacht. We moeten als mens gaan beseffen waar we in godsnaam mee bezig zijn. Helaas komt er voor het het melden van het goede nieuws eerst een stukje slecht nieuws....

Kalimantan, het vroegere Borneo, was in 1950 nog één groot tropisch regenwoud. Met pijn in het hart kijk ik naar het bijgevoegde plaatje, ik wil er eigenlijk niet zo veel woorden aan vuil maken. Hoewel ik wel even een belangrijke oorzaak op wil noemen voor het verdwijnen van meer dan driekwart van het regenwoud in amper zestig jaar. Dat is samen te vatten in slechts één woord: PALMOLIE!!ontbossing Kalimantan Een bedrijf als bijvoorbeeld Unilever is een zeer groot importeur van palmolie. Het goedje wordt verwerkt in een scala aan producten, van zeep tot aan voedsel en brandstoffen. Ja, voor de zogenaamde 'groene' bio-brandstoffen en opgewekte 'groene' stroom wordt de oliepalm geplant op platgebrande stukken regenwoud! Hier kan ik me nog veel meer over opwinden, omdat bio-brandstof wordt verkocht als 'groene' energie. Laat u dus niet foppen door zogenaamd 'groene'reclamecampagnes, want alles is toch niet zo groen als dat u wordt wijsgemaakt.

Grote stukken oerwoud worden gekapt, de aanwezige orang oetans worden geslacht en tot voedsel verwerkt. Vervolgens worden er palmbomen geplant, die geoogst worden als ze daar rijp voor zijn. Wat achterblijft is een verwoest gebied met wat gras en bijna geen voeding meer in de bodem. Het planten van de oliepalm op deze manier is een monocultuur, één soort gewas waar al het andere voor moet wijken!

Gelukkig bestaan er mensen zoals Willy Smits. De Nederlandse microbioloog, natuurbeschermer en dieren-activist is inmiddels in bezit van het Indonesisch paspoort en woont sinds 1985 in Kalimantan. Hij verteld hoe alles begon toen hij een baby orang oetan vond op een Indonesische markt. willysmitsSindsdien heeft hij meer dan 1000 babies van de dood gered, maar dat was nog lang niet voldoende. Hij is getrouwd met een prinses van Sulawesi en zij werken samen aan het herstel van de vernietigde regenwouden. De winning van palmolie is een zeer domme investering. Het is enorme roofbouw op de vruchtbare grond en als uiteindelijk het volledige oerwoud is vernietigd zal Kalimantan één grote, kale grasvlakte zijn. De inwoners leven in armoe, er heerst enorme droogte en de temperaturen stijgen jaarlijks. Op deze manier wordt iedereen op Kalimantan en ver daar buiten veroordeeld tot de bedelstaf.

Het herstelplan

nieuwe aanplant

Het herstelplan van Willy Smits is naar mijn mening waterdicht, geen speld tussen te krijgen. Volgens het herstelplan zal het regenwoud weer terug kunnen keren, de orang oetan een nieuw thuis krijgen, de lokale bevolking weer een inkomen hebben, de neerslag weer toenemen en de vernietiging van de omliggende koraalriffen ook gestopt kunnen worden. (door de toename van de bodemerosie verdwijnt vuile grond via rivieren in de zee, waardoor koraal ook afsterft) Het is niet alleen een briljant plan, maar reeds bewezen dat het werkt. De bevolking wordt geleerd om in harmonie met de natuur te leven, meer energie te produceren middels palmsuiker en er letterlijk de vruchten van plukken.

Sleutelwoord in het herstel is BIO-DIVERSITEIT. De monocultuur van de oliepalmvelden is desastreus voor de rijkdom en vruchtbaarheid van de grond. De stichting Orang Oetan Republic van Willy Smits kweekt een scala aan bomen en gewassen die in een opgekocht stuk gebied door elkaar heen worden geplant. In slechts drie jaar keerden er 137 vogelsoorten terug naar het 'nieuwe' regenwoud. De bevolking genereert inkomen door het aftappen van de suikerpalm, de oogst van diverse vruchten en het werk (bomen planten) in de kaal gekapte gebieden. Er worden zo'n duizend bomen per dag geplant, volgens Smits kunnen dat er veel meer zijn, maar hij wil continu werk creëren voor de lokale bevolking. Dorpen worden verantwoordelijk voor hun eigen stukje regenwoud waar de hele gemeenschap goed van kan leven. In een aantal jaren zijn de klimaatveranderingen ook goed waarneembaar. Er is meer neerslag, de luchtvochtigheid stijgt weer en door de regulerende werking van de nieuwe bossen is de temperatuur gemiddeld 3 a 4 graden gedaald. Het is een win-win situatie. De suikerpalm hoeft niet gekapt te worden voor de oogst en levert op de lange termijn meer energie dan de oliepalm doet. Unilever moet ook zijn productie maar eens aan gaan passen en overschakelen op palmsuiker in plaats van palmolie. En de zogenaamde 'groene' biodiesel moet door de reclame code commissie eens goed onder de loep genomen worden.

orangutan outreach nederland

Samenwerking met ESA

De stichting krijgt hulp van de ESA, elke keer als een satelliet (eventueel het ISS) over het gebied komt, worden er foto's gemaakt. Op die manier is vastgesteld dat de bewolking boven het gebied al met meer dan 12% is toegenomen, daaropvolgend is ook de neerslag met een zelfde percentage toegenomen. In de link staat een lezing van Willy Smits met afbeeldingen van het herstel en de uitleg van zijn projecten. Laat u ook enthousiast maken door dit prachtige initiatief.

Door:
logo djarum Oscar Vuyk
mensaap
hoe bedoel je menselijk?
rekenhulp zonnepanelen
Wilt u reageren op dit artikel? U kunt ons mailen naar : groene1aarde@gmail.com
Of ga naar ons contactformulier. Bedankt voor het lezen!
Gerelateerde artikelen:  
permacultuur uitleg Wat is permacultuur?Permacultuur is eigenlijk het tegenovergestelde van monocultuur en is ontworpen naar het ontwerp van moeder natuur zelf. Volgens Geoff Lawton gaat Permacultuur de Aarde redden.. lees meer >>
Lössplateau China John Liu. De Aarde weer groen maken is misschien wel makkelijker dan we denken. John Liu weet het zeker, vooral nadat hij zag en filmde hoe een dor gebied in China veranderde in een groene oase. En dat in slechts 15 jaar tijd..lees meer >>