homepagina contactpagina algemene informatie over de website alle artikelen op 1 pagina

Link naar indexpagina over zonne-energie.
Link naar indexpagina over windenergie
Link naar indexpagina over bio-energie
Link naar indexpagina over water
Link naar indexpagina over clean technology
Link naar indexpagina over duurzame innovatie
Link naar indexpagina over permacultuur

Link naar indexpagina over grafeen
Link naar indexpagina over duurzame en schone auto's

Wat is Permacultuur?

Permacultuur is eigenlijk het tegenovergestelde van monocultuur, waar één soort gewas wordt geteeld op grote stukken grond. Bij permacultuur is het de bedoeling om zoveel mogelijk verschillende soorten gewassen door elkaar heen te planten. Alles wat geteeld wordt werkt op elkaar in en vormt zo een eigen ecosysteem. Een Permacultuur is onderhoudsarm als het eenmaal is aangelegd. Land ligt nooit meer braak, zodat de zeer belangrijke flora en fauna in de bodem ook intact blijft.

Permacultuur staat ook voor meer kleinschaligheid en bied een mogelijkheid om met veel minder energie (olie), meer te produceren. Een Permacultuur is een ontwerp naar het evenbeeld van de natuur. Een zo groot mogelijke biodiversiteit zorgt voor een gezonder ecosysteem die continu zorgt voor voedsel en/of energieproductie. Als het ontwerp van een Permacultuur eenmaal staat, hoeft er bijna geen onderhoud gedaan worden. Een Permacultuur houdt zichzelf in stand en zal meer en meer gaan produceren.

Olie

Zoals landbouw op de huidige manier wordt bedreven, blijft het enorm veel energie kosten. Landbouwvoertuigen op diesel zijn nodig om het land te bewerken, te zaaien, te onderhouden en te oogsten. Voor de productie van meststoffen en bestrijdingsmiddelen is ook weer olie nodig als energie, daarna wordt er gigantisch veel energie gebruikt in de voedselverwerkingsindustrie. Olie gaat in deze eeuw ook schaars worden en daardoor zullen de energieprijzen de pan uit rijzen. Volgens een groeiende groep mensen moet het roer drastisch om, er moet op een andere manier naar onze voedselproductie gekeken gaan worden.

Geoff Lawton

Geoff Lawton- Permacultuur

De Australiër is een ambassadeur en leraar van de Permacultuur, hij deelt zijn kennis met iedereen die het maar horen wil. Permacultuur is aan populariteit aan het winnen wereldwijd, voor elk gebied op Aarde is het mogelijk om een Permacultuur te ontwerpen. Je hoeft alleen maar te kijken naar de natuur en naar gewassen die in een bepaald gebied al van nature voorkomen. Je zult je verbazen wat er vervolgens allemaal mogelijk is.

Op de website van Lawton staan allerlei informatie en videofilmpjes over Permacultuur. Klik op deze link voor de website van Geoff Lawton. De andere artikelen op onze site over Willy Smits en John Liu hebben ook te maken met het ontwerpen van een Permacultuur.

A farm for the future

In de BBC-documentaire van Rebecca Hosking wordt een goed beeld gegeven van het belang van Permacultuur in de toekomst. Hosking is een engelse boerendochter die later documentaires ging maken. In de documentaire (nederlands ondertiteld) gaat zij op zoek naar mogelijkheden om de boerderij van haar en haar vader anders te gaan runnen. Bijna op een logische manier komt Rebecca terecht bij Permacultuur.

Link naar andere website: A farm for the future

Door:
logo djarum Oscar Vuyk
rekenhulp zonnepanelen
Monocultuur-Permacultuur
Wilt u reageren op dit artikel? U kunt ons mailen naar : groene1aarde@gmail.com
Of ga naar ons contactformulier. Bedankt voor het lezen!
Gerelateerde artikelen:    
John Liu John Liu. De Aarde weer groen maken is misschien wel makkelijker dan we denken. John Liu weet het zeker, vooral nadat hij zag en filmde hoe een dor gebied in China veranderde in een groene oase. En dat in slechts 15 jaar tijd..lees meer >>
Willy Smits Willy Smits redt Orang-Oetans en tegelijk het regenwoud. Het machtige oerwoud van Kalimantan is in vijftig jaar tijd gereduceerd tot een lullig bosje. Alles moet wijken voor de productie van palmolie, een goedje dat wordt verwerkt in tal van produkten die zich in en rondom ons huis bevinden. Duizenden Orang-Utans zijn afgeslacht, maar Willy Smits heeft al meer dan duizend 'bosmensen' gered...lees meer >> Apen in nood