homepagina contactpagina algemene informatie over de website alle artikelen op 1 pagina

Link naar indexpagina over zonne-energie.
Link naar indexpagina over windenergie
Link naar indexpagina over bio-energie
Link naar indexpagina over water
Link naar indexpagina over clean technology
Link naar indexpagina over duurzame innovatie
Link naar indexpagina over permacultuur
Link naar indexpagina over grafeen
Link naar indexpagina over duurzame en schone auto's

Rijden op waterstof

waterstofatoomNaast de elektrische auto is ook de auto op waterstof in opkomst, alle grote merken doen serieus mee op de markt. Mercedes, Audi en Volkswagen hebben al diverse testmodellen op de weg gehad en in April is de eerste Hyundai-ix35 met een brandstofcel op de Nederlandse markt verschenen. Binnenkort gaan ook de nieuwe modellen van Toyota en Honda in produktie, beide uitgevoerd met een compactere brandstofcel.

Waterstof populairder dan elektrisch rijden

Uit een onderzoek blijkt dat 88% kiest voor rijden op waterstof en maar 12% voor elektrisch rijden. In Noorwegen is al een complete infrastructuur voor waterstof aangelegd langs de Noorse snelwegen en in 2010 verscheen de eerste waterstofpomp in Nederland. Het grote voordeel van rijden op waterstof is de grotere actieradius. Daarnaast is het tanken een kwestie van enkele minuten tegenover uren bij de elektrische auto. Een argument tegen de elektrische auto is de wijze waarop de elektriciteit wordt geproduceerd die nodig is als brandstof, dat is namelijk nog steeds een milieuvervuilende methode.

Shell heropent het waterstofproject

Hyundai IX35

Begin deze eeuw investeerde het concern nog in waterstofinstallaties, maar stopte omdat er geen rendementen behaald konden worden. Nu, tien jaar later is de wereld veranderd en de technologie heeft grote sprongen gemaakt. Shell gaat weer aan de slag met waterstof , naast waterstof als brandstof voor auto's is de ontwikkeling van waterstof als opslagmodule voor stroom ook erg interessant. In Duitsland worden energiepieken op het netwerk opgevangen door de overtollige energie weg te zetten in waterstof. De pieken worden overigens veroorzaakt door het enorme aantal zonnepanelen in Duitsland, die rond het middaguur op een zonnige dag flink wat extra energie produceren.

Nieuw model van Toyota op waterstof

Auto op waterstof

Toyota heeft al een tipje van de sluier opgelicht over een model op waterstof dat in 2015 in productie gaat: De FCV-R. Een actieradius van 'minimaal' 500 kilometer en is een ruime gezinsauto in een betaalbare klasse. Leuk extra detail is dat een volgetankte FCV-R een gemiddeld huishouden een week lang van elektriciteit kan voorzien, handig als je bent vergeten je elektriciteitsrekening te betalen.

Verslaafd aan de brandstofmotor

Het lijkt het alsof we met zijn allen maar geen afscheid willen nemen van de conventionele brandstofmotor. Zowel de elektrische auto en de auto op waterstof zitten weliswaar in de lift, maar die lift gaat niet bepaald snel de hoogte in. Toch is het onontkoombaar dat we straks met zijn allen duurzaam gaan rijden, elektrisch rijden en rijden op waterstof kunnen heel goed naast elkaar bestaan. We moeten in ieder geval niet gaan wachten totdat de fossiele brandstoffen op zijn, maar eerder en sneller de omschakeling gaan maken naar het duurzame rijden.

Door:
logo djarum Oscar Vuyk
HondaHonda FCX-Clarity
Opel Hydrogen-4 (waterstof)
Opel Hydrogen-4
rekenhulp zonnepanelen
Gerelateerde artikelen:    
Hybrid Air

Rijden op lucht. De elektrische auto begint serieuze vormen aan te nemen en steeds meer modellen die rijden op waterstof verschijnen op de markt. Er is echter een derde variatie op de weg verschenen, auto's die rijden op lucht en dat is geen gebakken lucht…lees meer >>