homepagina contactpagina algemene informatie over de website alle artikelen op 1 pagina

Link naar indexpagina over zonne-energie.
Link naar indexpagina over windenergie
Link naar indexpagina over bio-energie
Link naar indexpagina over water
Link naar indexpagina over clean technology
Link naar indexpagina over duurzame innovatie
Link naar indexpagina over permacultuur
Link naar indexpagina over grafeen
Link naar indexpagina over duurzame en schone auto's

Rijden op lucht

Hybrid Air auto

De elektrische auto begint serieuze vormen aan te nemen en steeds meer modellen die rijden op waterstof verschijnen op de markt. Er is echter een derde variatie op de weg verschenen, auto's die rijden op lucht en dat is geen gebakken lucht…

Peugeot en Citroën gaan de eerste persluchtauto op de markt brengen onder de naam Hybrid Air. De bedoeling is dat diverse modellen in 2016 op de weg gaan verschijnen. De auto's zullen niet volledig schoon zijn, want ze worden uitgerust met een kleine driecilinder benzinemotor. De motor voedt het hydraulische persluchtsysteem dat zorgt voor indrukwekkende verbruikscijfers. Volgens de fabrikant verbruikt de persluchtauto 2,9 liter/100 km. Daarbij streeft het de hybride auto's voorbij en de auto maakt geen gebruik van dure accu's. Daarnaast kan de persluchttank (een gesloten systeem) oneindig vaak gevuld worden, terwijl dat bij accu's niet het geval is. De prijs van de persluchtauto is daarom zeer voordelig.

Misschien liet ik u even schrikken met het eerste plaatje, maar de Peugeot 2008 Hybrid Air en de Citroën C3 Hybrid Air zijn hele gangbare modellen geworden. De verwachting is dat de prijs van beide modellen tussen de € 15.000,- en € 20.000,- komt te liggen. Op een autoshow in China toonde Peugeot ook een sportievere versie van de Hybrid Air. De 'Onyx' gaat waarschijnlijk niet in productie, maar is niet onaardig om naar te kijken.

Auto's rijden op perslucht

Guy Nègre

Peugeot en Citroën gebruiken een gepatenteerde technologie die ze over de aardbol willen verspreiden. De uitvinder, Guy Négre, begon al in 1991 met de ontwikkeling van de persluchtauto. Daarvoor was hij actief als ingenieur in de Formule 1. Peugeot en Citroën hebben ook niet de wereldprimeur van de persluchtauto, want in 2007 kocht Tata Motors de licentie voor de perslucht-technologie. De grootste autofabrikant van India heeft al wat modellen in productie, maar zonder benzinemotor. Bij deze auto's moet daadwerkelijk een persluchttank gevuld worden.

Rijden op perslucht

Of de persluchtauto een serieuze speler op de markt gaat worden, weet ik niet. Maar ik omarm elke ontwikkeling die weer een stukje schoner is. En dan hoop ik dat aan het einde van de rit, de schoonste technologie het wint.

Door:
logo djarum Oscar Vuyk
rekenhulp zonnepanelen
Citroën perslucht Citroën Hybrid Air C3
persluchtauto, rijden op lucht Peugeot 2008 hybrid Air 4
Wilt u reageren op dit artikel? U kunt ons mailen naar : groene1aarde@gmail.com
Of ga naar ons contactformulier. Bedankt voor het lezen!
Gerelateerde artikelen:    
Toyota hydrogen

Rijden op waterstof. Rijden op waterstof zit weer in de lift. Binnenkort kunnen we weer een aantal nieuwe modellen op de markt verwachten die het rijden op waterstof een stuk aangenamer gaan maken..lees meer >>