homepagina contactpagina algemene informatie over de website alle artikelen op 1 pagina

Link naar indexpagina over zonne-energie.
Link naar indexpagina over windenergie
Link naar indexpagina over bio-energie
Link naar indexpagina over water
Link naar indexpagina over clean technology
Link naar indexpagina over duurzame innovatie

Link naar indexpagina over permacultuur
Link naar indexpagina over grafeen
Link naar indexpagina over duurzame en schone auto's

Plant-E, elektriciteit uit je plantenbak

elektronische planten

U leest het echt goed, het is nu mogelijk om elektriciteit op te wekken met behulp van planten. Studenten van de universiteit van Wageningen hebben een methode ontwikkeld die elektriciteit onttrekt aan de afvalstoffen van bacteriën.

De Wageningse studenten hebben de woorden groene stroom iets te letterlijk opgevat, maar hebben het vervolgens daadwerkelijk voor elkaar gekregen. In experimenten wordt er met gras gewerkt op een zeer vochtige bodem met een onderlaag van grafiet. Met behulp van zonlicht, water en bepaalde gewassen kun je stroom opwekken. Fotosynthese in de plant zorgt voor afvalstoffen bij de wortels die weer door bacteriën worden afgebroken. Als afvalstof scheiden de bacteriën elektronen uit. Aan de bodem worden twee elektroden bevestigd en vervolgens begint de energie te stromen.

werking plant-E

In dit filmpje wordt door studenten van Wageningen uitgelegd hoe Plant-E precies werkt.

Groene daken

Een dergelijk systeem kan zeer goed op platte daken geplaatst worden. Dat heeft ook weer als voordeel dat daken beter geïsoleerd zijn en meer groen zorgt weer voor meer afbraak van CO2. In Wageningen ligt al een proefopstelling op het dak van het Nederlandse Instituut voor Ecologie. Volgens de ontwikkelaars kan een groen dak voor de helft voorzien in de elektriciteitsbehoefte van een gemiddeld huishouden.

Wat ik zelf ook een hele mooie optie vind, is het produceren van energie via uw grasveldje in voor- en/of achtertuin. Veel woningen in Nederland hebben schuine daken die zich prima lenen voor zonnepanelen. In combinatie met een elektrisch grasveld bent u dan al aardig op weg om volledig zelfvoorzienend te worden. Hoe klinkt het als u kunt zeggen dat u met uw grasveld uw elektrische auto kan opladen? :)

Door:
logo djarum Oscar Vuyk
Plant-E
rekenhulp zonnepanelen
Wilt u reageren op dit artikel? U kunt ons mailen naar : groene1aarde@gmail.com
Of ga naar ons contactformulier. Bedankt voor het lezen!
Gerelateerde artikelen:    
Dyecoo Textiel verven zonder water. Dyecoo, een bedrijf uit Weesp heeft een textielverfmachine ontwikkeld waar geen water voor gebruikt wordt. In plaats van liters vervuild water te dumpen in oceanen en rivieren, blijft er met het apparaat van Dyecoo slechts een half maatbekertje afval over...lees meer >> Dyecoo
Boyan Slat Boyan Slat. Het is mogelijk om de Aarde schoon te maken van zwerfplastic in onze oceanen. Door op een aantal knooppunten van zeestromingen de apparaten op de foto te plaatsen kan in vijf jaar al het plastic uit de oceanen gevist worden. De Delftse student is de bedenker van de geniale methode...lees meer >>