homepagina contactpagina algemene informatie over de website alle artikelen op 1 pagina

Link naar indexpagina over zonne-energie.
Link naar indexpagina over windenergie
Link naar indexpagina over bio-energie
Link naar indexpagina over water
Link naar indexpagina over clean technology
Link naar indexpagina over duurzame innovatie

Link naar indexpagina over permacultuur
Link naar indexpagina over grafeen
Link naar indexpagina over duurzame en schone auto's

Boyan Slat ruimt zwerfplastic uit alle oceanen

Boyan Slat

De negentienjarige Nederlandse student Boyan Slat heeft een systeem ontwikkeld om alle oceanen voor 99,9 % vrij te maken van zwerfplastic. De student lucht- en ruimtevaarttechniek aan de Universiteit van Delft is betrokken bij een non-profit organisatie om alle oceanen schoon te gaan maken. Volgens wetenschappelijke calculaties zal met dit tempo in 2020 ongeveer 7.250.000 ton plastic in alle wereld-oceanen ronddobberen. Het zwerfafval is verantwoordelijk voor de dood van talloze dieren in en rond onze oceanen.

vogelsterfte door zwerfplastic

Boyan is een fervent duiker en heeft al op diverse plekken ter wereld gedoken. Door zijn duik-avonturen zag hij met eigen ogen wat zwerfplastic met het milieu deed. Karkassen van vogels waar allerlei stukjes plastic in de maag werden teruggevonden en zeeleeuwen die dankzij plastic vroegtijdig stierven. Op zijn website in de link hieronder gaat hij nog dieper in op het concept, hij is ook op zoek naar budget om zijn onderzoek en uiteindelijke realisatie te kunnen financieren. Ongelooflijk dat overheden er nog niet bovenop zitten, plasticvrije oceanen zullen namelijk ook de visserij goed doen. De voedselketen kan zich zonder plastic beter herstellen. Natuurlijk moet op de eerste plaats stukken beter voorkomen gaan worden dat er überhaupt zoveel plastic in de oceanen beland en dat begint bij ieder individu op onze Aarde. Iedereen moet gaan begrijpen dat het zomaar weggooien van plastic afval, uiteindelijk weer op ons eigen bordje beland. De uitvinding van Boyan Slat is er vooral op gericht om de rommel op te ruimen die wij met zijn allen in het verleden gemaakt hebben, de rommel van morgen moeten we zo spoedig mogelijk zien te voorkomen.

In het onderstaande filmpje ziet u een presentatie van Boyan Slat over zijn uitvinding waarmee hij diverse prijzen in de wacht sleepte. Een van die prijzen was "Het beste technische ontwerp van 2012" door de TU van Delft. In zijn presentatie wordt duidelijk dat over alles goed is nagedacht. Het plankton wat 'opgeschept wordt, kan later weer weggefilterd worden, daarnaast kan het verzamelde plastic zelfs geld opleveren door verkoop aan de recycle-industrie. Het systeem komt op strategische punten ter wereld te liggen waar getijdestromen samen komen. Daarnaast wordt de overige energie die nodig is uit zonne-energie en getijde-energie gehaald.

Laat u ook enthousiast maken in het onderstaande filmpje (u wordt op de foto doorgelinkt naar een andere website):

Door:
logo djarum Oscar Vuyk
tedtalk boyan slat
oceaanplastic
get involved
Wilt u reageren op dit artikel? U kunt ons mailen naar : groene1aarde@gmail.com
Of ga naar ons contactformulier. Bedankt voor het lezen!
Gerelateerde artikelen:    
waveglider De Wave Glider. Liquid Robotics is een bedrijf dat voorkomt op de lijst van de CleanTech top-100, 2013. Dat zijn wereldwijd de 100 meest innovatieve bedrijven op het gebied van clean technology. Met de Wave Glider SV3 won Dr. Tracy Villareal de PacX Challenge die werd uitgeschreven door Liquid Robotics..lees meer >>
koraalrobots Robots repareren koraal. Koraalriffen zijn onmisbaar in het Aardse eco-systeem, het zijn de kraamkamers van de zee. Wereldwijd raken koraalriffen beschadigd door schepen, stormen, onbenullige toeristen en natuurlijk vervuiling.. lees meer >>