homepagina contactpagina algemene informatie over de website alle artikelen op 1 pagina

Link naar indexpagina over zonne-energie.
Link naar indexpagina over windenergie
Link naar indexpagina over bio-energie

Link naar indexpagina over water
Link naar indexpagina over clean technology
Link naar indexpagina over duurzame innovatie
Link naar indexpagina over permacultuur
Link naar indexpagina over grafeen
Link naar indexpagina over duurzame en schone auto's

Vliegen op frituurvet

Frituurvet omzetten in vliegtuigbrandstof

Met de biobrandstoffen die het Nederlandse bedrijf SkyNRG ontwikkeld, wil het de CO2-uitstoot tot 80% verminderen. Het bedrijf richt zich voornamelijk op afvalstoffen, maar heeft een duidelijke voorkeur voor gebruikt frituurvet, omdat daar een hoogwaardige bio-ethanol voor vliegtuigen van gemaakt kan worden..

SkyNRG is één van de vijf genomineerden voor de WNF CleanTech Star Award 2013. Voor de vierde keer wordt de Award door het Wereld Natuur Fonds uitgereikt, hiermee willen ze de CleanTechsector in Nederland aanjagen. Nederland streeft er naar om in 2020 weer in de wereldwijde CleanTech top tien te eindigen, dat vind ik een mooi streven en ik hoop dat de concurrentie moordend zal zijn in 2020..:)

CleanTech awardsDe richtlijnen van SkyNRG staan duidelijk vermeld op de website. In het kort komt het er op neer dat het biomassabedrijf alleen gebruik maakt van afvalmaterialen die niet leiden tot verandering van landgebruik en concurreren met de voedselvoorziening. Naast grote favoriet "gebruikt-frituurvet", wordt afgewerkte olie (uit voertuigen bijvoorbeeld), stedelijk afval en afval uit de voedselindustrie gebruikt.

Om de verschillende soorten afval goed te kunnen verwerken, maakt SkyNRG gebruik van vijf verschillende technieken:

  • Fischer-Tropsch (FT): Biomassa (koolstofrijk) wordt katalytisch omgezet in Kerosine.
  • Hydrotreated Esters and Fatty Acid (HEFA): Zet olie om in koolwaterstoffen met behulp van zuurstof-verwijderen en kraken.
  • Alcohol Jet (ATJ): Suikers worden omgezet in alcohol en vervolgens weer in Jetbrandstof.
  • Direct Fermentation of Sugar To Jet (DFSTJ): Het vergisten van suiker en zetmeel naar koolwaterstof die thermo-chemisch wordt opgewaardeerd naar vliegtuigbrandstof.
  • Hydrotreate Depolymerized Cellulosic Jet (HDJC): Koolstofrijk materiaal wordt omgezet naar bio ruwe olie, die vervolgens wordt omgezet in brandstof.
SkyNRG

Als consument merken we alleen de indirecte invloed van een bedrijf als SkyNRG, het is in ieder geval een prettige gedachte dat we in de nabije toekomst een stukje schoner gaan vliegen. In ieder geval totdat 'ze' een nieuwe manier van vliegen hebben uitgevonden, want er gaan wel meer spectaculaire dingen gebeuren deze eeuw…:)

Door:
logo djarum Oscar Vuyk
rekenhulp zonnepanelen
Wilt u reageren op dit artikel? U kunt ons mailen naar : groene1aarde@gmail.com
Of ga naar ons contactformulier. Bedankt voor het lezen!
Gerelateerde artikelen:    
koolzaad De voor- en nadelen van Bio-energie. Misschien heeft wel te maken met onze verslaving aan de brandstofmotor dat bio-brandstoffen redelijk populair zijn. Toch is bio-energie niet zo schoon en duurzaam als ons wordt voorgeschoteld. Allereerst wordt er bij de productie van bio-gewassen meestal gewerkt met een mono-cultuur... lees meer >>