homepagina contactpagina algemene informatie over de website alle artikelen op 1 pagina

Link naar indexpagina over zonne-energie.
Link naar indexpagina over windenergie
Link naar indexpagina over bio-energie
Link naar indexpagina over water
Link naar indexpagina over clean technology
Link naar indexpagina over duurzame innovatie
Link naar indexpagina over permacultuur
Link naar indexpagina over grafeen

Link naar indexpagina over duurzame en schone auto's

De Grafeen-Siliciumbatterij komt er aan!

grafeen-silicium

Een accu in een aantal minuten opladen of zelfs in een aantal seconden. Dat klinkt toch best goed? En wat als straks één batterijlading voldoende is om uw smartphone een maand lang te kunnen gebruiken? Ze zijn er nog niet, maar ze komen er aan en ze komen al redelijk snel. Dit wordt allemaal mogelijk dankzij een nieuwe batterij, gemaakt van Grafeen en Silicium.

Onderzoekers van de Vanderbilt Universiteit behaalden verbluffende resultaten met de nieuwe batterij. Op poreus Silicium werd een Grafeen-coating aangebracht en door deze toevoeging kwamen verassende eigenschappen naar voren. In eerste instantie werd geëxperimenteerd met alleen maar poreus Silicium, maar dat werd al snel aangetast door andere stoffen die in het proces gebruikt worden. Toen werd besloten om een Grafeen beschermlaagje aan het Silicium toe te voegen en plots bleek het materiaal in staat om veel meer energie vast te houden (tot 1000x meer dan conventionele batterijen en accu's).

Het andere grote voordeel is dat er haast geen capaciteitsverlies is in de Grafeen-Siliciumbatterij. Normale batterijen verliezen steeds meer aan kracht en na en paar duizend ladingen geven ze het op. Grafeen-Siliciumbatterijen kunnen wel een paar miljoen keer geladen worden, zonder krachtverlies!

Het andere grote voordeel is dat er haast geen capaciteitsverlies is in de Grafeen-Siliciumbatterij. Normale batterijen verliezen steeds meer aan kracht en na een paar duizend ladingen geven ze het op. Grafeen-Siliciumbatterijen kunnen wel een paar miljoen keer geladen worden, zonder krachtverlies!

Met deze nieuwe techniek is het ook mogelijk om accu's te integreren in zonnepanelen, omdat deze meestal van Silicium gemaakt worden. Zonnepanelen worden dan in staat om overtollige energie tijdens het middaguur op te slaan om vervolgens de energie weer af te geven als daar om gevraagd wordt (in de avond bijvoorbeeld). Hiermee kan het elektriciteitsnetwerk in de toekomst ook ontlast worden en heb je 100% rendement van je zonnepanelen.

Daarnaast is het ook nog even wachten op de grote batterijen die bijvoorbeeld in elektrische auto's gebruikt worden. Als de elektrische auto op een punt komt dat je hem in een paar minuten kunt opladen en vervolgens 1000 kilometer "in de batterij" hebt zitten, dan is de opmars van de elektrische auto helemaal niet meer te stuiten.

Wij houden u op de hoogte over de Grafeen-Siliciumbatterij.

Door:
logo djarum Oscar Vuyk
wittekat batterij
Het einde van de gewone batterij?
rekenhulp zonnepanelen
Wilt u reageren op dit artikel? U kunt ons mailen naar : groene1aarde@gmail.com
Of ga naar ons contactformulier. Bedankt voor het lezen!
Gerelateerde artikelen:    
grafeen Grafeen. Grafeen is een relatief nieuw wondermateriaal dat de wereld gaat veroveren. Het past uitstekend in de nieuwe industrïele revolutie waar wij nu midden in zitten...lees meer >>