homepagina contactpagina algemene informatie over de website alle artikelen op 1 pagina

Link naar indexpagina over zonne-energie.
Link naar indexpagina over windenergie
Link naar indexpagina over bio-energie
Link naar indexpagina over water
Link naar indexpagina over clean technology

Link naar indexpagina over duurzame innovatie
Link naar indexpagina over permacultuur
Link naar indexpagina over grafeen
Link naar indexpagina over duurzame en schone auto's

Een dringende boodschap van Wubbo Ockels

Indruk Atmosfeer Aarde

Het lijkt wel alsof elke astronaut met z'n neus op de feiten wordt gedrukt als hij of zij vanuit de ruimte naar de Aarde kijkt. Het flinterdunne laagje om de Aarde dat onze atmosfeer moet voorstellen is schrikbarend smal. Iedere astronaut lijkt te beseffen hoe teer en fragiel de Aarde in die onmetelijke ruimte in feite is. André Kuipers zet zich nu ook in voor een duurzame en schone Aarde net als zijn held en voorganger Wubbo Ockels, die helaas niet meer onder ons is.

Wubbo Ockels

18 mei 2014, op 68-jarige leeftijd overleed de eerste Nederlandse astronaut, Wubbo Ockels. Na zijn ruimtereis heeft hij zich ingezet voor een schonere planeet door ontwikkeling van Clean technology (CleanTech). Hij heeft ons een dringende boodschap nagelaten die iedereen op onze Aarde aangaat: "We moeten ons voortbestaan redden."

We moeten zuiniger zijn op ons kleine planeetje en zo snel mogelijk beginnen met het herstellen van de schade die we vooral de laatste 150 jaar aan onze Aarde hebben toegebracht. We gaan verkeerd om met onze natuurlijke bronnen en de industriële revolutie heeft ons in een bepaald levenspatroon geduwd. Als we niet snel veranderen in onze omgang met moedertje Aarde, dan gaan we snel onze eigen ondergang tegemoet.

Verbonden aan de TU-Delft heeft Wubbo zich gestort op de ontwikkeling van onder andere de superbus en zijn eco-boot de Ecolution 84. Als geen ander wilde hij zijn bijdrage leveren aan een schoner milieu en een gezondere wereld. Tot aan zijn dood was hij hoogleraar Aerospace for Sustainable Science and Technology aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de Tu-Delft.

De Superbus

superbus

Ockels werkte aan de superbus die een alternatief moest bieden voor het openbaar vervoer. De bus rijdt volledig elektrisch en is in staat om sneller dan 300 kilometer per uur te rijden. De foto is een link naar de website van de bus die mij doet denken aan een heeeeeele lange sportwagen. De kan ook bijna niet anders, want het prototype is ontworpen door een Italiaanse ontwerpster, Dr. Ing. Antonia Terzi. Zij was chef aerodynamica bij het formule 1-team BMW-Williams.

De Ecolution 84, zo staat het op de website, is een "energiezuinig en onderhoudsvriendelijk woonschip voor mensen die willen zeilen met zo min mogelijk zorgen".

woonschip Ecolution 84

Dat vind ik een prachtige eerste zin op de site van Ecolutions bv. Het streven naar een autonoom zelfvoorzienend schip dat voldoende water en elektriciteit kan leveren. De boot zit boordevol innovaties op duurzaam gebied. Zo dienen bijvoorbeeld de accu's tegelijkertijd als ballast van de boot. De laatste jaren woonde Wubbo samen met zijn vrouw aan boord van de Ecolution 84.

Een mooi mens is van ons heengegaan, iemand voor wie ik veel respect heb. Ik hoop dat er goed naar zijn boodschap geluisterd gaat worden. De techniek is namelijk al aanwezig om de Aarde weer schoon te maken, het is nu aan ons en met name de politiek om de handen flink uit de mouwen te gaan steken.

Door:
logo djarum Oscar Vuyk
rekenhulp zonnepanelen
Wilt u reageren op dit artikel? U kunt ons mailen naar : groene1aarde@gmail.com
Of ga naar ons contactformulier.
Gerelateerde artikelen:  
uitleg cleantech Wat is CleanTech? Wij als mensheid vragen meer van de Aarde dan ze aankan. Natuurlijke bronnen zijn aan het uitputten, het milieu wordt structueel vernietigd en in dit tempo gaan we over een aantal jaren serieus in de problemen komen als het gaat om voedselvoorziening, energie en water. CleanTech staat voor Clean Technology oftewel schone technologie. De toekomst van onze wereld gaat/moet radicaal veranderen.. lees meer >>