homepagina contactpagina algemene informatie over de website alle artikelen op 1 pagina

Link naar indexpagina over zonne-energie.
Link naar indexpagina over windenergie
Link naar indexpagina over bio-energie
Link naar indexpagina over water
Link naar indexpagina over clean technology
Link naar indexpagina over duurzame innovatie

Link naar indexpagina over permacultuur
Link naar indexpagina over grafeen
Link naar indexpagina over duurzame en schone auto's

Robots repareren koraal

biodiversiteit aan vissen

Koraalriffen zijn onmisbaar in het Aardse eco-systeem, het zijn de kraamkamers van de zee. Wereldwijd raken koraalriffen beschadigd door schepen, stormen, onbenullige toeristen en natuurlijk vervuiling. Robots schieten te hulp bij het aanleggen van nieuwe koraalriffen..

500 miljoen mensen zijn afhankelijk van koraalriffen, dat is voornamelijk in de visserij en toerisme. Een koraalrif is een biologisch systeem dat zichzelf onderhoud dankzij hergebruik. Geschat wordt dat meer dan een kwart van alle vissen zich bevinden in de buurt van koraalriffen. Momenteel wordt geschat dat het totale oppervlak van alle koraalriffen ongeveer 0,02% van het totale oceaanoppervlak bedraagt. In landen als Indonesië en de Filippijnen wordt helaas nog steeds met dynamiet gevist, het ontbreekt de lokale vissers aan kennis. Door het vissen met dynamiet brengen zij namelijk hun eigen bron van inkomsten om zeep en nog meer vis zal uitsterven. De koralen die vernietigd zijn hebben tot tientallen jaren nodig om weer te kunnen herstellen. Gelukkig wordt die methode steeds minder vaak toegepast en er is ook wat positiefs te melden over koraalherstel en het groeiend besef van de mens.

lokaties koraalriffen op Aarde


De kraamkamers van onze zeeën liggen voor het grootste gedeelte rond de evenaar, maar ook in koudere wateren komen koraalriffen voor. Op diverse locaties worden lokale vissers geleerd om zuinig om te gaan met alle koraalriffen, het gaat immers om hun eigen broodwinning in de toekomst.

Robots gaan het koraal repareren

Via de link komt u op een website van kickstarter, een crowdfunding project voor innovatie op divers gebied. In het filmpje wordt uitgelegd wat voor robots zij aan het ontwikkelen zijn en met welk doel. Het filmpje laat zien dat op diverse locaties in de wereld koraalriffen worden hersteld met behulp van duikers. Het herstellen van die riffen is zeer arbeidsintensief en er zijn nooit voldoende vrijwilligers voor handen om al dat werk uit te voeren. Koralen worden bijvoorbeeld op frames geplaatst, zodat ze na beschadiging sneller kunnen herstellen en verder groeien. Al die koraaldiertjes en plantjes moeten met de hand bevestigd worden wat zeer tijdrovend is.

koraalrobots repareren koraalriffen

Duikers zijn niet in staat om riffen te herstellen die op grotere diepte voorkomen, daarnaast kan een duiker slechts een beperkte periode op een bepaalde diepte werken. Daar zijn de koraalrobots de ideale oplossing voor, zij kunnen moeiteloos op grotere diepte werken én ze kunnen ook veel langer op die locatie blijven werken.

Robots herstellen koraal

Op de Heriot-Wat Universiteit te Edinburgh is een team van wetenschappers al in een ver gevorderd stadium met de nieuwe robots. Via crowdfunding proberen zij voldoende geld te genereren om hun onderzoek te kunnen financieren én in de praktijk brengen. Eerdere proeven op zee zijn al met succes afgerond. Het team bestaat uit specialisten in diverse takken:

  • David Corne- Kunstmatige Intelligentie
  • David Lane- Robotica
  • Neil Robertson- Kunstmatig visuele machines
  • Dick Bildberg- Specialist voertuigen onder water
  • Lea Anne- Marine biologie

Ik wens het team dat de koraalrobot ontwikkelt veel succes, hopelijk gaat de robot snel van de lopende band rollen. Er is namelijk nog een flinke berg werk te verzetten.

Door:
logo djarum Oscar Vuyk
zee-anemoon
koraalbloemen
rekenhulp zonnepanelen
Wilt u reageren op dit artikel? U kunt ons mailen naar : groene1aarde@gmail.com
Of ga naar ons contactformulier. Bedankt voor het lezen!
Gerelateerde artikelen:    
Boyan Slat Boyan Slat. Het is mogelijk om de Aarde schoon te maken van zwerfplastic in onze oceanen. Door op een aantal knooppunten van zeestromingen de apparaten op de foto te plaatsen kan in vijf jaar al het plastic uit de oceanen gevist worden. De Delftse student is de bedenker van de geniale methode...lees meer >>
The Waveglider De Wave Glider. Liquid Robotics is een bedrijf dat voorkomt op de lijst van de CleanTech top-100, 2013. Dat zijn wereldwijd de 100 meest innovatieve bedrijven op het gebied van clean technology. Met de Wave Glider SV3 won Dr. Tracy Villareal de PacX Challenge die werd uitgeschreven door Liquid Robotics..lees meer >>